Hettich test CO2-arm staal

Hettich wil tijdig een nieuwe koers uitzetten – temeer daar de huidige verstoringen en prijsexplosies op de internationale staalmarkten tot grote onzekerheid leiden. Bij beslagspecialist Hettich is de toekomstreis naar 'groen staal' al begonnen: in een pilotproject heeft de onderneming afgelopen zomer koudgewalste coils van Duitse makelij met een kleinere CO2-voetafdruk aangekocht voor onderdelenvan zijn Sensys-scharnierserie. De eerste kwaliteitstests waren positief en dat is een bemoedigend resultaat voor Hettich. Op lange termijn is het de bedoeling om samen met klanten en partners niet alleen CO2-arme, maar zelfs CO2-neutrale producten te ontwikkelen en te produceren.

Jan Hobert, Lead Buyer Steel bij Hettich Management Service GmbH in Kirchlengern, hield toezicht op het Hettich-pilotproject 'CO2-arm staal'. "De eerste drie koudgewalste coils die we in september van de Bilstein Group hebben gekocht, hebben een aanzienlijk kleinere CO2-voetafdruk dan conventioneel geproduceerd staal. Gedurende het hele productieproces is ruim 70 procent minder CO2 uitgestoten." In absolute cijfers betekent dit: slechts 630 kg/t CO2 ten opzichte van 2.190 kg/t. Alleen al met deze drie coils werd dus ongeveer 90 ton CO2 bespaard. Dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 50 auto's met een gemiddeld jaarkilometrage van 15.000 km per jaar. In de gehele Hettich Group bedraagt het vermijdingspotentieel door het gebruik van het klimaatvriendelijkere materiaal meer dan 450.000 ton CO2 per jaar. Maar ook het tweede resultaat van deze testrun is voor Hettich toekomstbestendig, zoals Jan Hobert uitlegt: "Onze interne tests bewijzen dat het CO2-arme staal qua kwaliteit en verwerkbaarheid geenszins onderdoet voor het conventionele materiaal."

Bondgenoten gezocht voor nieuwe oplossingen
Het pilotproject bij Hettich bleef aanvankelijk beperkt tot een specifiek scharnieronderdeel, omdat grotere hoeveelheden van het CO2-arme staal niet op korte termijn leverbaar zijn en de meerprijs per ton nog steeds aanzienlijk is. Bovendien is het momenteel onmogelijk in te schatten of en hoe de serieproductie van CO2-gereduceerde producten in de toekomst mogelijk zal zijn. In ieder geval zullen ingrijpende veranderingen bij de toeleveringen en de productie noodzakelijk zijn. Toch is Hettich vastbesloten om op deze weg verder te gaan, benadrukt algemeen directeur Uwe Kreidel: "Het pilotproject was slechts een eerste, belangrijke stap op weg naar de verwerking van CO2-gereduceerd staal in de serieproductie. Wij blijven werken aan nieuwe oplossingen en kijken uit naar geïnteresseerde klanten met wie wij, via de tussenstap van CO2-arme producten, op lange termijn zelfs CO2-neutrale producten kunnen ontwikkelen. Het is een kans voor de toekomst die we in elk geval willen grijpen."

Staal: hoge materiaalkwaliteit voor een lange levensduur
Staal is altijd al een centraal thema geweest voor beslagproducent Hettich. De positieve materiaaleigenschappen van dit materiaal zijn doorslaggevend voor de hoge kwaliteit en duurzaamheid van de producten: staal is 100% recycleerbaar en zelfs 'multi-recycleerbaar', wat betekent dat het een oneindig aantal keren kan worden omgesmolten en hergebruikt. Bovendien kan staal door legering, nabehandeling en verdere verwerking specifiek aan nieuwe eisen worden aangepast. Het is gemakkelijk te snijden, te persen en te vervoeren, en omdat staal magnetisch is, is het gemakkelijk te sorteren en te scheiden. Ook bij de productontwikkeling kiest Hettich bij het staalgebruik voor een geoptimaliseerd materiaalmanagement: zo veel als technisch noodzakelijk – maar zo min mogelijk. En om ervoor te zorgen dat de materialen aan het einde van een lange levensduur weer gemakkelijk aan de materiaalkringloop kunnen worden toegevoegd, besteedt het bedrijf aandacht aan constructiesystemen die nauwgezette recycling van verschillende materiaalsoorten, eenvoudige demontage en gereedschaploze scheiding van de onderdelen mogelijk maken. – De keerzijde van de stalen medaille is echter de aanzienlijke behoefte aan primaire energie bij de klassieke productie in het hoogoventraject.

Alternatieve staalproductie als middel voor meer klimaatbescherming
Alleen al in Duitsland is de staalindustrie momenteel verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de industriële broeikasgasuitstoot. Om de doelstellingen van het Europese klimaatbeschermingsbeleid en de nationale klimaatbeschermingsplannen te halen, die oproepen tot broeikasgasneutraliteit halverwege de eeuw, moet de productie van grondstoffenintensief staal worden hervormd. Het in 2020 gelanceerde 'Handlungskonzept Stahl' (Actieconcept Staal) van de Duitse regering geeft een signaal af voor klimaatvriendelijk staal 'made in Germany' en voor de verdere ontwikkeling van de circulaire economie. Alle bekende Duitse staalproducenten werken momenteel aan alternatieve productieprocessen om de CO2-uitstoot te verminderen en uiteindelijk helemaal te vermijden. In de toekomst kunnen waterstof en elektriciteit uit hernieuwbare bronnen de koolstof die vroeger nodig was voor de staalproductie volledig vervangen en zo de CO2-uitstoot bij de staalproductie met meer dan 95 procent verlagen.

Tegen deze achtergrond wil Hettich tijdig een nieuwe koers uitzetten – temeer daar de huidige verstoringen en prijsexplosies op de internationale staalmarkten tot grote onzekerheid leiden. Jürgen Werner, directeur van Hettich legt uit: "Een groot deel van onze klanten bevindt zich in Oostwestfalen-Lippe. Daarom streven wij ernaar de transportwegen in de staalbevoorrading zo efficiënt en crisisbestendig mogelijk te houden. Het vooruitzicht om op middellange of lange termijn CO2-gereduceerd staal van Duitse makelij te kunnen betrekken, zal een belangrijke factor zijn voor meer planningszekerheid en meer duurzaamheid."

Kijk voor meer informatie op de website van Hettich.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.