Keukenwinkels verkochten minder in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2023 is de detailhandel erin geslaagd om bijna 8 procent meer omzet te genereren in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze toename is voornamelijk te danken aan hogere prijzen. Het daadwerkelijke verkoopvolume, gecorrigeerd voor prijsstijgingen, daalde echter met ruim 3 procent. Het aantal faillissementen in de detailhandel nam toe in vergelijking met voorgaande kwartalen. Het CBS heeft deze bevindingen gebaseerd op nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel. De detailhandelsomzet blijft al acht kwartalen op rij hoger dan een jaar eerder. Vanaf het tweede kwartaal van 2022 vertoonde de verkoop echter een neerwaartse trend in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. De stijging in omzet kwam sinds dat kwartaal voornamelijk door hogere prijzen.

Vooral doe-het-zelfwinkels verkopen minder

In de foodsector nam de omzet met 9 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, maar het volume van de verkopen daalde met 5 procent. Vooral supermarkten behaalden een hogere omzet. Ook speciaalzaken, zoals slagerijen en kaaswinkels, zetten meer om (1 procent). Het volume daalde met 11 procent.

In de non-foodsector nam de omzet met bijna 8 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dit kwam door hogere prijzen. Het volume van de verkopen in de non-foodsector daalde met bijna 1 procent. Vooral doe-het-zelfwinkels verkochten minder. Het volume was daar 11 procent kleiner, waardoor de omzet 3 procent lager was dan een jaar eerder.

keukenwinkels-verkochten-minder-in-eerste-kwartaal

Gemengd beeld bij online omzet

In het eerste kwartaal van 2023 nam de online omzet van detailhandelaren af met ruim 1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De internetverkopen kunnen worden gesplitst in webwinkels die uitsluitend online verkopen en multichannelers, die zowel online als via winkels verkopen. Winkels die zowel online als in fysieke winkels verkopen, boekten 10 procent minder online omzet. Bij winkels die alleen online verkopen was de omzet bijna 6 procent hoger.

86 faillissementen

In het eerste kwartaal van 2023 werden in de detailhandel 86 faillissementen uitgesproken. Dit is meer dan twee keer zoveel als in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2021 was het aantal faillissementen in de detailhandel zeer laag (19). Sindsdien is het aantal faillissementen inmiddels zes kwartalen op een rij toegenomen.

Bron CBS.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.