next125: Mensen willen meer kleur in de keuken

In dit bijzondere jaar staat de keuken als symbool van de woning volop in de schijnwerpers. Voor Thomas Pfister, ontwerper bij het internationale topmerk next125, is kleur een creatieve manier om je persoonlijke stempel te drukken op het interieur. In dit interview deelt hij zijn tips voor meer kleur en sfeer in de keuken.

Hoe verklaar je de trend naar meer kleur in de keuken?


Thomas Pfister: Mensen willen meer kleur in de keuken en dat heeft veel te maken met het samensmelten van de verschillende woonzones. Traditioneel – sinds het werk van de bekende Weense architecte Margarethe Schütte-Lihotzky – was de keuken een aparte ruimte, een werkplek om te koken, zeg maar. Doordat er meer en meer werd ge- bouwd, ontstond ook een drang naar een ruimer woongevoel. Op het vlak van individualiteit en comfort worden tegenwoordig ook geheel andere eisen gesteld aan open keukens – het interieur moet uitnodigend en harmonieus zijn en bij de rest van het meubilair passen. Een kleurrijk ontwerp past perfect in dit plaatje: het maakt de keuken zowel gezellig als individueel.

Wat is het effect van kleur?

Thomas Pfister: Kleuren hebben een grote invloed op onze stemming en op ons welzijn. Ze kunnen ook een positief effect hebben op de kookervaring en een appetijtelijke sfeer creëren. Daarnaast onderstrepen ze perfect de stijl van een keuken. Ingetogen, matte tinten zoals saharabeige of onyxzwart zien er bijzonder stijlvol uit in lichte, strakke keukens. Dit kun je eventueel combineren met een opvallend houtfineer als accent, wat voor een aangename warmte zorgt. Het is wel belangrijk dat je niet teveel kleuren en materialen kiest; het ontwerp moet immers discreet blijven.

next125-mensen-willen-meer-kleur-in-de-keuken 

Waar moet je op letten?

Thomas Pfister: Bij het kiezen van een kleur is het belangrijk dat je jezelf eerst enkele basisvragen stelt. De aard van de ruimte staat hierbij uiteraard centraal: als de ruimte gesloten en eerder klein is en er weinig licht is, heeft het weinig zin om donkere kleuren te gebruiken, want deze maken de keuken nog kleiner. Lichte en vriendelijke kleuren zoals beige of pasteltinten zijn daarentegen een perfecte keuze. Bij grote, open plattegronden en minimalistische, kubusvormige ontwerpen mogen de meubelen ook gerust wat donkerder zijn – hiermee benadruk je de architectuur van de ruimte. Ik raad ook aan om na te denken over de sfeer die je wilt creëren. Zwart is elegant. Wil je liever tijdloos of natuurlijk? Dan zijn neutrale of groene tinten perfect. Of wil je eerder een opwindende en stimulerende sfeer creëren? Dan zijn rode accenten zeker het overwegen waard. Zodra je deze vragen hebt beantwoord, moet je nog bepalen in hoeverre je de kleur wilt gebruiken. Zo kun je het keukenconcept bijvoorbeeld kleur bij kleur houden. Of doelgericht bepaalde zones, zoals een eiland, accentueren.

Welke trends zie je momenteel op het gebied van kleur?

Thomas Pfister: Wit als keukenkleur blijft immens populair en modieus. Daarnaast worden neutrale grijs- en zwarttinten, maar ook opvallende kleurtinten steeds populairder. Ook houten oppervlakken zie je steeds vaker – zowel voor de fronten als voor de werkbladen.

Meer informatie vindt u op de website van next125.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.