Trends veroveren de buitenkeuken

Op de meest prominente tuinlifestylebeurs van dit jaar stond de buitenkeuken centraal als een van de belangrijkste trendthema's. Het opkomende concept van "Social Gardens" heeft de stadstuinen veranderd in plekken voor sociale ontmoetingen en uitwisselingen, terwijl ze tegelijkertijd dienen als uitbreidingen van de woon- en werkruimte. Buitenkeukens vormen het hart van deze "Social Gardens". Zelfs in particuliere tuinen wordt de kunst van koken en genieten in de buitenlucht steeds meer geprofessionaliseerd en verfijnd. Het Hettich Trendreport biedt hier een overzicht van.

Met de populariteit van buitenkeukens stijgen de eisen die worden gesteld aan technologie, gemak en creatieve variatie. De Hettich trendscouts hebben de belangrijkste trends van spoga+gafa 2023 op een rijtje gezet.

Donkere of natuurlijke looks met kleurrijke elementen

Wat populair blijft voor keukens binnenshuis, ziet er ook buitenshuis heel stijlvol en hoogwaardig uit: donkere tot zwarte oppervlakken, glad of met structuur. Zwart is en blijft de favoriet onder keukenontwerpers. De combinatie met hoogwaardige BBQ-technologie en accessoires van roestvrij staal of verchroomde details ziet er bijzonder stijlvol en professioneel uit. Maar het is niet alleen het uiterlijk dat telt. Het elegante donkere design wordt ook aan de binnenkant voortgezet dankzij het weerbestendige schuifladesysteem InnoTech Atira. Passend bij de outdoor look scoren de schuifladen punten met hun karakteristieke rechthoekige ontwerp voor een consistente uitstraling en grote vormgevingsvrijheid. De schuifladen worden bewogen door de Quadro Compact ladegeleider: deze is sterk en robuust en daarom precies de juiste technologie, bijvoorbeeld voor de zware gasfleslade.

Wie graag contrasten wil aanbrengen, heeft keuze te over bij de gekleurde BBQ's. Hier gaat het spectrum van felrood tot discreet crèmewit. Natuurlijke tinten vormen ook een huiselijk tegenwicht in de ontwerpen van de buitenkeukens: verschillende houtsoorten maken net zo goed deel uit van het assortiment als ingetogen effen gekleurde fronten.

Creatieve verscheidenheid aan materialen

Voor alle materialen geldt één voorwaarde: weerbestendigheid. Beton is een robuust materiaal dat weinig last heeft van vorst, hitte en UV-straling, waardoor het een zeer geschikt kastmateriaal is voor buitenkeukens. Echt hout zorgt voor een heel andere look. Door hun warmte en gezelligheid passen deze keukens in het natuurlijke decor van tuinen en terrassen. Schuifladen met houten fronten en massief houten deuren die gemakkelijk geopend en gesloten kunnen worden met het weerbestendige roestvrijstalen scharnier Veosys met geïntegreerde demping van Hettich vormen samen met vele andere designdetails een harmonieus geheel.

Vooral bij de keuze van de buitenmaterialen spelen meubeltrends een belangrijke rol. Oppervlakken in bedrieglijk echte en hoogwaardige marmerdecors horen hier net zo bij als rustieke roestlooks in industrial chic. Glaskeramiek van gerecyclede flessen is extravagant en duurzaam: elke plaat is uniek en een luxueuze blikvanger. Emailoppervlakken worden op een meer hippe en creatieve manier gebruikt. De magnetische oppervlakken worden een podium voor keukenkruiden en zien er heel spannend uit als gekleurd oppervlak.

De buitenkeuken groeit

De vraag inspireert ontwerpers en fabrikanten. Passend bij de buitenkeuken groeit het assortiment losstaande opbergmeubels, waardoor buiten koken en genieten nog mooier en comfortabeler wordt. Zo zijn er barkasten die voldoende ruimte bieden voor wijnen en sterke dranken, diverse glazen en een breed scala aan accessoires. We zien ook steeds meer praktische ideeën voor ruimtebeheer in de buitenkeuken, zoals uittrekbare werkbladen of buitentafels met opbergruimte voor keukengerei en zitkussens.

De trendscouts van Hettich hebben een spannende video van spoga+gafa 2023 meegebracht die de belangrijkste trends samenvat: spoga+gafa2023 trendvideo hettich

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.