Whirlpool en Arçelik samen verder in Europa

Twee grote fabrikanten van huishoudelijke apparaten gaan samen verder in Europa. Het Amerikaanse, beursgenoteerde Whirlpool Corporation (Whirlpool, Bauknecht, Indesit) sluit een definitieve overeenkomst met het Turkse Arçelik (Beko, Grundig). In de nieuw gevormde entiteit bezit Whirlpool een aandeel van 25% en Arçelik 75%.

Whirlpool Corporation (New York Stock Exchange: WHR) kondigt vandaag de afronding aan van de strategische evaluatie van haar activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en sluit een definitieve overeenkomst met Arçelik A.Ş. (“Arçelik”). Hiermee versnelt Whirlpool de transformatie van het portfolio. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst brengt Whirlpool de Europese MDA-activiteiten in en Arçelik de grote activiteiten op het gebied van huishoudelijke apparaten, consumentenelektronica, airconditioning en klein huishoudelijk. In de nieuw gevormde entiteit bezit Whirlpool een aandeel van 25% en Arçelik 75%(1). Daarnaast verkoopt Whirlpool de activiteiten in het Midden-Oosten en Afrika aan Arçelik(1). Whirlpool Corporation blijft de eigenaar van KitchenAid klein huishoudelijk in EMEA (small domestic appliances, SDA)

De nieuwe entiteit heeft naar verwachting een gecombineerde omzet van ruim 6 miljard euro(1) en een goede positie om waarde te leveren aan consumenten met aantrekkelijke merken, duurzame productie, productinnovatie en consumentendiensten. Kostensynergieën van de gecombineerde bedrijven genereren naar verwachting meer dan 200 miljoen euro.

Marc Bitzer, voorzitter en CEO van Whirlpool Corporation: "De aankondiging van vandaag markeert opnieuw een grote en belangrijke mijlpaal in de voortdurende transformatie van ons portfolio. We zorgen voor aanzienlijke waardecreatie door de herpositionering van het bedrijf en voordelen in kosten via ons minderheidsbelang."

Tijdspad en details

De transactie zal naar verwachting in de tweede helft van 2023 worden afgerond en is onderhevig aan aanvullende vereisten, waaronder het verkrijgen van wettelijke goedkeuringen en andere gebruikelijke transactievoorwaarden.

De Europese activiteiten van Whirlpool voldeden in het vierde kwartaal van 2022 aan de criteria voor held-for-sale accounting. Tot de afronding van de transactie zullen de Europese activiteiten van Whirlpool worden opgenomen in de resultaten van het bedrijf. Whirlpool is niet verplicht om financiering te verstrekken aan het nieuwe bedrijf nadat de transactie is afgerond.

Foto: Thomson Reuters 2023

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.